Första gången jag hörde talas om Margaret Bergman var på gårdsmuseet i Hovermo. Där finns ett rum med berättelserna om henne och hennes vävning och karriär. Jag blev så fascinerad av det jag läste, och jag visste: Här är kvinnan jag ska skriva om i nästa bok!

Hon älskade att väva redan när hon var mycket ung, och alla förstod att hon var en stor begåvning. Så begåvad att hon inte fick gå vävskola i Östersund, eftersom hon kunde långt mer än lärarinnan. Vid 30-års ålder fick hon veta att det kommit ett brev. Det var från John, som hon känt sedan de var barn, och som emigrerat till Amerika. Han undrade om hon ville komma dit och gifta sig med honom. Hon sa ja till det och påbörjade den strapatsrika färden från lilla Rörön i Jämtland till Seattle i USA.

De gifte sig, de byggde upp en gård i Breidablick utanför Seattle, de fick sex barn. Och de drabbades av en våldsam sorg. Det enda som kunde hjälpa henne ur sorgen var vävningen. Så nu bad hon John att snickra henne en vävstol och det gjorde han. Hon fick snart börja sälja sina alster. Och de spred sig i en mycket snabb hastighet runtom i USA. Och snart fick hon veta att det kommit ett brev. Man ville att hon skulle ut och föreläsa och undervisa kring sin vävning.

Karriären tog rejäl fart, hon reste land och rike runt och fick ta emot många fina priser och utmärkelser. Men genom allt fanns hennes längtan hem till Sverige. Skulle hon någonsin komma hem?

Jag har gett boken namnet ”Det har kommit ett brev”. Om allt går som det ska kommer boksläppet att äga rum i Bergs kyrka lördag 23 november klockan 19.00.