Alla dessa begåvade kvinnor som skriver visor

När jag ger konserter är det viktigt för mig att sjunga visor mestadels av visförfattare som är kvinnor. Det finns, och har funnits, så oerhört många begåvade kvinnor som skapat fantastisk musik, musik som tyvärr ofta blivit bortglömd och undangömd. Medan de manliga visförfattarna lever kvar i högsta välmåga. Så vid alla tillfällen jag får sjunger jag Barbro Hörberg, Lisa Ekdal, Mari Bergman… Så viktigt att kvinnors erfarenheter får utrymme i visans värld.

Men vid fredagens konsert ska mitt fokus vara på Dan Andersson. Jag tycker mycket om hans sätt att dikta. Jag tänker när jag läser hans ord, att han lyckas formulera vad det innebär att vara människa. Kärleken, smärtan, döden, sorgen och längtan som går som en röd tråd genom hans författarskap. Någon skrev att nyckelorden i hans författarskap är hemlöshet, sökande och vandring.

Så nu sitter jag vid köksbordet och sjunger mig igenom en del av hans sånger och försöker välja vilka som ska vara med på fredag. Inte helt enkelt.

2 svar på ”Alla dessa begåvade kvinnor som skriver visor

  1. Var ska du sjunga på fredag? När du skriver om kvinnliga textförfattare kom jag att tänka på TV-serien "Lyckliga gatan", som jag såg igår. Har du sett de programmen? Igår var det en ung rappare som träffade Py Bäckman. han skulle tolka hennes "Stad i ljus" på sitt sätt och hon skulle tolka en av hans låtar på sitt sätt. Det blev ett starkt möte dem emellan. Och just Py har gjort många fina texter.

  2. På fredag sjunger jag i Mörtåkåtan någonstans i Mattmar. Vet inte riktigt var, bara att det ska vara en fantastiskt vacker plats. Tack för tipset om programmen! Har inte sett dem, men ska leta upp dem. Tycker också Py gjort många bra texter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.