Jag är ganska säker på att jag tillhör skaran av högkänsliga personer. Enligt den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron, är det att vara högsensitiv HSP (highly sensitive person) ett karaktärsdrag som  15-20% av befolkningen har.

Några karaktärsdrag hos högkänsliga:

  • En högkänslig person är särskilt känslig för intryck. Man tar helt enkelt in fler intryck och bearbetar dem på ett djupare sätt  än andra människor gör. Därför kommer man som högkänslig lätt att känna sig överstimulerad och få lust att dra sig tillbaka från sammanhang där det händer många saker på en gång.

(Stämmer väldigt bra på mig! Jag är den som oftast lämnar en fest eller en middag först av alla. Inte för att det inte är trevligt, men för att jag blir så galet trött. Jag orkar inte med intrycken, helt enkelt.)

  • En högkänslig är ofta högpresterande och hamnar lättare än andra i utmattningsdepression.

(Ja, det hände ju också mig…)

  • En högkänslig har sällan tråkigt i sitt eget sällskap utan har ett rikt inre liv. Ganska få intryck kan sätta igång en hel film på den högsensitives inre bildskärm. Därför är den högkänslige ytterst lämpad till jobb där det gäller att få bra och originella idéer. Många författare är av naturen mycket känsliga.

(Jag har ända sedan jag var barn tyckt mycket om ensamhet. Ensamheten har gett mig möjlighet att fritt fantisera, att skriva, måla, läsa… Inte för inte som jag är författare idag…)

  • En högkänslig person är ofta andlig, har en god intuition, känsla för den andres behov och är en god lyssnare.

(Kanske heller inte för inte som jag är präst…)

  • En högkänslig människa har förmåga att registrera fina nyanser och således hitta en större njutning i t ex dofter, naturen, konst och musik.

(Stämmer också väldigt bra på mig.)

  • En högkänslig har svårt för att se brutala filmer eller TV-serier.

(Ja, verkligen! Jag kan inte se en deckare, absolut inte en våldsam film. Jag mår psykiskt och fysiskt dåligt av det.)

Introvert och extrovert

En del blandar ihop begreppet högkänslig med begreppet introvert., men en högkänslig kan vara både introvert och extrovert. Själv är jag både och. Både den som med glädje och kraft står på scenen och talar och sjunger och spelar teater, och den som behöver stänga om mig för att få vara i fred, i ensamhet, i tystnad.

Med ömmare händer

Det finns förstås många andra definitioner av detta också. För mig har upptäckten av högkänslighet gett mig svar på många frågor om mig själv, om varför jag är som jag är. Att inse att jag själv är en högkänslig människa har gjort att jag tar hand om mig själv med ömmare händer än förut. Att jag ser till att jag får den vila jag behöver, att jag ser till att ha ensamhet emellanåt, att jag ser till att äta ordentligt. Att jag är snällare mot mig själv, helt enkelt.

Var snäll mot dig själv, du också!

/Karin